Tradicionalni Napretkov Božićni koncert upriličen je večeras u Sarajevu

Tradicionalni Napretkov svečani Božićni koncert upriličen je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” organiziralo je koncert u saradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u BiH i Narodnim pozorištem u Sarajevu.

Na koncertu su nastupili orkestar Sarajevske filharmonije, jedan od najboljih talijanskih zborova Coro Polifonico Cremonese te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz dirigiranje maestra Federicoa Mantovania koji je ujedno i voditelj zbora.

Kako su iz Napretka kazali božićni koncert postao je jedan od najljepših i najznačajnijih kulturnih dogadaja ne samo u Sarajevu nego i šire te su naglasili da dogadajima pred Božić žele graditi nove mostove medu narodima i državama.

Članovi Coro Polifonico Cremonese upoznali su prije početka koncerta novinare o svom radu istaknuvši da je zbor osnovan 1968. godine s ciljem proučavanja i širenja sakralne polifonije, posebno renesanse i baroka.

Ocijenili su da im je izuzetna čast što su Napretkovim koncertom doprinijeli ostvarivanju suradnje na kulturnom planu izmedu BiH i Italije.

Predsjednik Napretka Franjo Topić kazao je novinarima prije početka koncerta da hor dolazi iz grada violina Cremona, a te violine se prave uglavnom od javora iz Bosne i Hercegovine.

“Ove godine je specifično to što se koncert održava u čast 20 godina kardinalske službe nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića. Takoder, mnoge podružnice Napretka posvetile su svoje programe djeci posebno onoj koja pate u BiH i svijetu”, istaknuo je predsjednik Topić.

Na koncu godine ocijenio je da je Napredak i ove godine radio dobro i da je tijekom godine priredio izmedu 350 do 400 manifestacija te je na kraju čestitao Božić i Novu godinu.

Kardinal Puljic je kazao da se Božić uvijek dogada s pripravom te da je i ovaj koncert na svoj naćin priprava da se doživi Božić, a jedna od tih priprava je i umjetnost, kultura i duhovna muzika. Izrazio je nadu da će svi ovaj koncert doživjeti kao pripravu da što bolje dožive Božić.

Glazbenici su u Sarajevu, uz pratnju Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije, izveli sakralne i božićne kompozicije.

Kao i svake godine, prihod od koncerata namijenjen je Napretkovu fondu za stipendiranje “Ivo Andrić – Vladimir Prelog”.

Koncertu su prisustvovali brojni dužnosnici iz političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Zbor Coro Polifonico Cremonese, dirigent i Orkestar Sarajevske filharmonije pozdravljeni su iznimno dugim pljeskom prepunog Narodnog pozorišta u Sarajevu.