Otvoren festival “Ja BiH.. .5 dana Zagreba u Sarajevu”

Tardicionalni festival Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevo 2016. službeno je zapravo počeo konferencijom za novinstvo koja je odražana danas točnu u podne u sarajevskom kinu Meeting Point, nastavljen svečanim otvaranjem i izložbom CIKLUS Petra Barišića u sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te projekcijom filma Branka Schmidta „Imena višnje“ i koncertom „Pjesme za dušu“ Paule i Đele Jusić.

Obračajući se novinarima, umjetnički direktor ove manifestacije Ivica Propadalo kazao je kako je otpočetka ideja bila zbližavanje gradova, na čemu se, vjeruje, i uspjelo. „Na tomu ćemo ustrajavati i nadam se kako smo na dobrom putu“, kazao je Propadalo. Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić također je istaknuo koliko je ovaj festival važan za suradnju, pa i razumijevanje dva glavna grada. „Ove je godine festival sedmi put u Sarajevu. Sedam je jedan od savršenih brojeva. Dakle, blizu smo savršenstvu. Ali,uvijek se može bolje. Nastojat ćemo da tako i bude“, obećao je prof. Topić, ističući zadovoljstvo što je Napredak svih ovih godina dionik festivala, ali i nositelj ideje kako veze između Sarajeva i Zagreba treba očuvati. U čemu se, poručio je, uspjelo usprkos tomu što je bilo i onih koji su činili sve da se te veze pokidaju

Redatelj Branko Schmid, čija će dva filma biti predstavljena sarajevskoj publici, kazao je kako je vrlo zahvalan organizatorima, jer vjeruje kako ovakvi događaji doprinose boljem razumijevanju. „Da ih je više, ne samo u Sarajevu, već i cijelom regionu, nesporazuma bi bilo manje“, kazao je Schmid, izražavajući nadu kako će organizatori ubuduće uživati veću potporu negoli je to bio slučaj ove godine.