U Tuzli otvorena izložba akademskog slikara Ivice Vlašića

U Galeriji Kristian Kreković u Tuzli svečano je 14. ožujka otvorena izložba slika akademskog slikara Ivice Vlašića čiji organizatori su HKD Napredak u Tuzli i Franjevački samostan.

Prema riječima autora, ovo je njegova prva samostalna izložba u gradu soli, a pedeseta u karijeri.

“Kada sam se iz Vareša preselio u Livno, fascinirao me jedan neograničen i beskonačan pogled na krajolik. Livno obiluje svim elementima, i svjetlom i prostorom, a ono što ja oslikavam, to je ono što me okružuje i u čemu zaista uživam. To su razni pejzaži i životinje, a na ovim slikama uglavnom su zastupljeni konji. Nisam podlegao trendovima, držim se uporno onoga što ja želim raditi. Tako na slikama možete vidjeti i kako izgledaju livanjske zime”, kazao je Vlašić.

Izložbu je otvorio Aleksandar Vujadinović, predsjednik Gradskog vijeća Tuzla.

“Mi smo večeras oplemenili svoj svijet prisustvujući izložbi slika akademskog slikara Ivice Vlašića, čiji značaj se potvrđuje što je kao slikar 1996. godine uvršten u Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” u Zagrebu. Potom je 1997. godine uvršten u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju kao “Aetas aurea hrvatske grafike” sa svoje dvije grafike “Pogled na Kamešnicu” i “Primošten”. Tuzlaci i Tuzlanke znaju cijeniti umjetnost, a posebno slikarstvo. To smo pokazali i velikim odzivom na izložbu”, kazao je Vujadinović.

HKD Napredak Tuzla u 2017. godini priprema brojna kulturna događanja, a povod tome je proslava punoljetstva Međunarodne likovne kolonije Breške te četvrt stoljeća postojanja Hrvatskog glasnika.

Izložba_Ivica Vlašić1 Izložba_Ivica Vlašić2 Izložba_Ivica Vlašić3 Izložba_Ivica Vlašić4 Izložba_Ivica Vlašić5