Dnevni list o Napretkovu kalendaru za 2017. godinu

Dnevni list u svom broju od 13. ožujka 2017. godine u tekstu Zlatka Serdarevića pod naslovom “Napretkov zidni kalendar 2017. dragocjen nakladnički projekt” donosi obilje informacija o ovogodišnjem Napretkovu zidnom kalendaru koji je posvećen mostovima svijeta.

Tekst Zlatka Serdarevića prenosimo u cijelosti.

Jednu lijepu tradiciju njeguje Hrvatsko kulturno društvo Napredak u nastojanju da iznađe što više izvora namijenjenih stipendiranju učenika po kome se prepoznavalo tijekom svoje višedecenijske aktivnosti. Od utemeljenja 1902. godine, sa izvjesnim prekidima, sve do danas rad se fokusirao na pomaganju siromašnih učenika i studenata. Naime, slijedeći takvu intenciju svake godine HKD Napredak tiska zidni kalendar sa motivima koji će biti privlačni za širi krug građana. U ulozi urednika ovogodišnjeg kalanedara našao se Miroslav Landeka i odlučio je da ga tematski oboji izborom svjetskih, europskih, bosanskohercegovačkih i hrvatskih mostova, nastojeći  pri tome istaknuti njihove arhitektonske, konstruktivne  ali i umjetničke vrijednosti i karakteristike. Zadatku je trebalo priči sa maksimalnom ozbiljnošću i respektom prema referencijalnim graditeljskim ostvarenjima te vrste ne povrijeđujući  već definisane ocjene za pojedina djela. Pred nama se niže dvanest visokoestetiziranih umjetničkih fotografija snimljenih iz raznih rakursa, a sve sa ciljem da se na najbolji način eksplicitno opečati i razotkrije specifičnost svakog arhitektonskog ostvarenja. Nisku čine Stari most u Mostaru, Karlov most u Pragu, Golden Gate u San Franciscu, Latinska ćuprija u Sarajevu, Tower Bridge u Londonu, Rimski most kod Ilidže, Harbour Bridge u Sydneyu, Višegradski most, Krčki most u Hrvatskoj, Most Franje Tuđmana u Dubrovniku, Lančani most u Budimpešti i konačno Maslenički most na Jadranskoj magistrali u Hrvatskoj. Ono što ovaj kalendar čini osebujnim jeste stavljanje akcenta i na prezenatiranje osnovnih podataka o svakom mostu. Tako su uz vizuelni efekat dopunjuje cijelokupan dojam i kalendar postaje u jednom smislu podsjetnik na mostove koji su obilježili arhitekturu jednog vremena. Zastupljeni su dakle mostni prelazi za pješake i vozila, zatim oni građeni klasičnim stilom i kamenom kao izvornim materijalom, sve do najmodernijih od rešetkastih čeličnih konstrukcija i visečih na čeličnim užadima kao zadnji domet nauke i tehnološkog napretka.

Još jedan nimalo zanemarljiv detalj krasi ovaj po svom sadržaju vrlo ukusan i grafičko-dizajnerski kvalitetno riješen kalendar. U donjem desnom kutu je na svakoj stranici utisnut tekst nobelovca Ive Andrića kojim je napisao pravu odu mostu kao simbolu povezivanja. Tekst glasi: „Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuće, općenitiji od hramova.“ Harmoničan miks fotografije,  podataka o svakom mostu pojedinačno i ova misao-poruka Andrića uistinu predstavlja potpuno novi pristup u kreiranju zidnog kalendara koji time postaje prava dragocjenost za svaku obitelj, ured ili školu. Miroslav Landeka se potrudio da na jedinstven način stvori kompilaciju vizuelnog efekta preko fotografije i pisanog teksta koji obezbijeđuje još dublju komunikaciju između objekta i subjekta.

Prvi put u povijesti nakladništva asocijacije HKD Napredak desilo se da je cijela naklada rasprodata. Nema dvojbe da je prevashodno značajnu ulogu za takav rezultat imala plemenita namjera i odlučnost nakladnika da sav prihod usmjeri za Fond za stipendiranje i Sveučilište Ivo Andrić-Vladimir Prelog, ali duboko smo uvjereni da je isto tako dragocjen prilog u tome dao urednik Miroslav Landeka realizirajući ga sa mnogo smisla i idejnog senzibiliteta. Nije na odmet podsjetiti da je HKD Napredak član UN-ovih nevladinih udruženja i punopravni član Europskog centra za radnička pitanja EZA. To je u stvari mreža sa više od 60 organizacija iz dvadeset europskih zemalja koje se oslanjaju na kršćansko socijalne vrijednosti. Impozantan je broj od 20 000 članova koje okuplja ova nevladina asocijacija sa 64 podružnice na svim meridijanima i paralelama svijeta. U starim knjigama Napretka, između stotina imena stipendista, ostala su zapisana i imena Ive Andrića, Vladimira Preloga, Nikole Šopa, Ismeta Mujezinovića, Gabrijela Jurkića i niz drugih uspješnih pojedinaca.