Otvorena izložba “95 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Varaždin”

Povodom 95 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Varaždinu, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u ponedjeljak, 13. ožujka, otvorena je izložba slika modernih i suvremenih autora hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Među najistaknutijima se mogu vidjeti djela Slavka Šohaja, Ljube Laha, Đure Sedera, Josipa Biffela i mnogih drugih. Prva izložba HKD Napredak održana je u Prelogu prije više od deset godina u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca kada su bila predstavljena djela slikara Ljube Laha.

Na otvorenju izložbe o samom Napretku govorio je predsjednik Društva, profesor Ivan Bošnjak. Hrvatsko kulturno društvo Napredak stjecište je kulturnog i intelektualnog života Hrvata, i mnogih drugih na ovim prostorima. Glavna zadaća HKD Napredak je biti u službi čovjeka, posebno mladih ljudi kojima pomaže u školovanju. Napredak je školovao i pomagao školovati više tisuća učenika i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog te mnoge druge poznate osobe. Želja HKD Napredak je pomoći pri izgradnji boljeg društva, a načelo njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima.

O izložbi je govorio povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm, a otvorila ju je kustosica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak. Glazbom su otvorenje popratili glazbenici Niko Božek, Josipa Pervan i Jasminka Pervana, a kroz program otvaranja vodio je Željko Sokač.

Sama izložba dio je programa obilježavanja 95 godina HKD Napredak koji se održava pod motom “Puno dajemo, ništa ne primamo!”. Izložba ostaje otvorena do 13. travnja 2017. godine, a kupnjom jednog od 34 predstavljenih djela akademskih slikara pomažete u obnovi Bosne kroz djelovanje HKD Napredak. Sakupljena sredstva namijenjena su pomoći siromašnim obiteljima i djeci u školovanju, održavanju 19. ljetne škole njemačkog jezika u Beču te drugih aktivnosti Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Prelog5 Prelog3 Prelog7 Prelog8 Prelog2