U mostarskoj katedrali održan Uskrsni koncert

Na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve održan je Uskrsni koncert. Bio je to četvrti po redu uskrsni koncert u organizaciji glavne podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostar i Katedralnog mješovitog zbora “Marija”.

Na samom početku nazočne je pozdravio član Upravnog odbora mostarskog Napretka don Niko Luburić, koji i vodi Katedralni mješoviti zbor zajedno sa s. Mateom Krešić, zaželjevši svima sretan Uskrs.

Na koncertu su pod ravnanjem don Nike Luburića nastupili solistica Opere narodnog pozorišta Sarajevo, bivša Napretkova stipendistica, sopranistica Katarina Kikić, student glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, solist i pjevač Katedralnog mješovitog zbora “Marija”, tenor Željko Drljo, bariton koji je više puta nastupao u solo ulogama na Napretkovim i drugim koncertima Niko Luburić te Katedralni mješoviti zbor „Marija“ uz orguljašku i glasovirsku pratnju doc. mr. art. Katje Krolo-Šarac, profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Na repertoaru su se našle pučke uskrsne skladbe, ali i skladbe poznatih domaćih i svjetskih skladatelja, Rossinijeva “O salutaris hostia”, Mascagnijeva “Ave Maria”, Mozartov “Sve verum”, Franckov “Panis angelicus”, Zajčeva “Ave Maria”, Kuntarićeva “O daj mi snage, Bože moj”, Lovryjev “Krist uskrsnu”, Antonićeva “Zemlja uzdrhta” i popjevke iz Citharae octochordae i iz Hrvatskog crkvenog kantuala. Koncert je završio svojevrsnom uskrsnom himnom “Kraljice neba” koju su stojeći otpjevali svi prisutni uz zbor i soliste. Ukupno  je izvedeno 14 skladbi.

Koncertu su nazočili generalni vikar don Željko Majić, katedralni župnik mons. Luka Pavlović, dr. Ante Brajko, don Davor Berezovski, don Ilija Petković i drugi svećenici te predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru prof. dr. Miroslav Palameta, kao i drugi ugledni gosti iz društvenog i kulturnog života.

Medijski pokrovitelj koncerta bila je hrvatska televizija Naša TV koja će ga narednih dana emitirati u svom televizijskom programu.