U Bugojnu održan Napretkov Uskrsni koncert

Na sam Uskrs, 16. travnja 2017. godine, bugojanska podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak organizirala je Uskrsni koncert. Uz nastupe Napretkovih glazbenih sekcija, koncert je uveličao Međureligijski zbor “Harmonija” iz Sanskog Mosta.

Na početku koncerta prisutne je pozdravila predsjednica podružnice Dubravka Vukadin, izrazivši radost što se koncert održava na dan katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa te na dan kada kršćani širom svijeta obilježavaju svoj najveći blagdan i kada su s porukom mira i ljubavi u Bugojno stigli članovi zbora “Harmonija” iz Sanskog Mosta pod rukovodstvom Alme Karabeg, a na čelu s predsjednikom nevladine organizacije Centar za izgradnju mira Vahidinom Omanovićem te imamom Mevludinom Rahmanovićem. Posebna zahvalnost iskazana je Samiri Merdžanić koja rukovodi i Ženskim vokalnim ansamblom Napredak zahvaljujući čijem angažmanu je i ostvarena saradnja zborova.

Ovaj događaj jedinstven je za Bugojno, istaknula je Dubravka Vukadin te dodala:

“Vjerujem da nitko od nas nije ravnodušan na spominjanje riječi rat, da svi žudimo i svim srcem želimo mir, a upravo uskrsna poruka nas vodi ka vječnoj težnji za mirom. Mislim da danas činimo veliki korak u njegovanju prijateljstva, njegovanju ideje zajedništva, ljubavi i tolerancije među ljudima. ‘Koliko god je malo potrebno za rat, toliko je malo potrebno za mir’, riječi su imama Mevludina Rahmanovića  i ne činimo li mi večeras upravo to malo potrebno za mir?”

“Mi već 14 godina radimo na izgradnji mira i pomirenju naroda i u tome crpimo inspiraciju, kao i iz naših vjera. Večeras inspiraciju crpimo iz katoličke tradicije i radujemo se susretu u Bugojnu”, naglasio je Vahidin Omanović, predsjednik NVO “Centar za izgradnju mira” i u ime gostiju čestitao blagdane.

Prigodne poruke i čestitke uputili su i Vehid efendija Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno i župnik fra Zoran Tadić, podsjećajući na potrebu njegovanja tolerancije i poštivanja različitosti.

Na sceni su se smjenjivali članovi  Međureligijskog zbora “Harmonija”, Ženskog vokalnog ansambla Napredak, Tamburaškog sastava “Zlatne žice” te članovi folklorne sekcije Napredak Bugojno.