Profesor Franjo Topić na konferenciji “Bosna i Hercegovina: političko stanje i perspektive razvoja”

Fakultet političkih nauka u Sarajevu u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine, organizirao je cjelodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Bosna i Hercegovina: političko stanje i perspektive razvoja”.

Konferencija je započela uvodnim obraćanjem dekana Fakulteta političkih nauka prof. dr. Šaćira Filandre koji je naglasio kako se nakon četvrt stoljeća slobodno može konstatirati kako su samostalnost i neovisnost Bosne i Hercegovine izuzetno povijesno postignuće. “Međutim, nakon 25 godina potrebna je refleksija i analiza stanja s obzirom na to da se u BiH vode etnicizirane politike i da je BiH zemlja u kojoj nije ugodno živjeti”, kazao je prof. dr. Filandra.

Nakon prof. dr. Filandre, izlagačima i gostima se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj koji je govorio o potrebi promjena u BiH. “Mi trebamo promjene, ali ne promjene da bi sve ostalo isto. Bosna i Hercegovina ne smije biti satelit i protektorat velikih država. Nadam se da će ova konferencija pridonijeti tim promjenama”, istaknuo je prof. dr. Škrijelj.

U sklopu prvog panela naslovljenog “Međunarodno priznanje i prijem Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije: razgovori bosanskohercegovačkih sudionika”, u kojemu je bilo predviđeno sudjelovanje Ljubomira Berberovića, Edhema Bičakčića, Selima Bešlagića, Bogića Bogićevića, Jovana Divjaka, Ejupa ganića, Sefera Halilovića, Ive Komšića, Mire Lazovića, Tatjane Ljujić Mijatović, Ivana Markešića te Hasana Muratovića, nastupio je i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.

Govoreći o ulozi Katoličke Crkve u međunarodnom priznanju BiH, prof. Topić je istaknuo dva priopćenja kojima je Crkva neposredno prije referenduma 1992. godine pozvala Hrvate i katolike da iziđu na referendum. Pored toga, prof. Topić je naglasio neizmjeran doprinos Vatikana i pokojnog pape Ivana Pavla II za priznanje BiH.

“Vjersko pitanje danas nije sporno u BiH, ali problem je neriješeno nacionalno pitanje. Danas tri naša biskupa žive u tri različita politička sustava. Napredak ima jednaka stajališta o svim bitnim pitanjima za našu zemlju od ’90-e do danas. Uvjeren sam da je ovdje moguć zajednički život, ali mora se raditi na Daytonu 2 i reformama”, kazao je prof. Topić.