Održana šesta sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak održala je 10. lipnja 2017. u Kamernom teatru u Sarajevu svoju redovnu šestu sjednicu.

U uvodnom dijelu, predsjednik Društva, prof. dr. Franjo Topić, istaknuo je kako je ova sjednica prva sjednica Središnje uprave u Napretkovoj palači. Kao što je poznato, zgradu u kojoj je danas sjedište HKD Napredak i u kojoj se nalazi Kamerni teatar izgradio je upravo Napredak, ali je ona oduzeta u postupku nacionalizacije za vrijeme bivše Jugoslavije i danas je Društvu vraćen tek jedan dio.

Središnja uprava je sjednici jednoglasno razriješila Upravni odbor glavne podružnice u Zagrebu zbog djelovanja protivnog Statutu HKD Napredak i nanošenja štete ugledu i interesima Društva. Ujedno je na sjednici gospodin Goran Štrbac imenovan povjerenikom koji će vršiti dužnost Upravnog odbora i pripremiti izbornu skupštinu glavne podružnice u Zagrebu. Zbog djelovanja protivnog Statutu Društva i Pravilniku o reguliranju međusobnih odnosa unutar HKD Napredak, kao i zbog iznošenja neistina u javnosti i medijima, unošenja strančarenja i podjela te rada i držanja u javnom životu protiv svrhe i ugleda Društva, iz članstva je jednoglasnom odlukom isključen gospodin Tomislav Dubravac, bivši predsjednik glavne podružnice u Zagrebu.

Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Tuzli, s kojim tuzlanska glavna podružnica ima iznimnu suradnju u organizciji svojih manifestacija, odobrena je financijska podrška za dovršetak Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo s čijom izgradnjom se započelo 2010. godine.

Središnja uprava je odobrila potporu i Šahovskom klubu Napredak Sarajevo za nastup na najkvalitetnijem državnom ekipnom natjecanju, Premijer ligi BiH koja se krajem kolovoza održava u Neumu, a potpora je odobrena i Boćarskom klubu Napredak Willa za nastavak natjecateljske sezone.

Donesena je i odluka da se podružnici u Kaknju odobri financijska potpora za organizaciju obilježavanja 110. obljetnice postojanja HKD Napredak na području Kaknja te organizaciju svečanog koncerta tim povodom u samostanskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci 22. lipnja.