Seminar o socijalnoj pravdi i koheziji u Siegburgu

U organizaciji Katoličkog socijalnog instituta, Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i Europske komisije od 14. do 16. lipnja održavao se seminar pod nazivom “Kako organizirati profesionalno okruženje u duhu socijalne pravde i socijalne kohezije”. Seminar se održao u Siegburgu u Njemačkoj, a domaćin seminara bio je Katolički socijalni institut.

Seminar je organiziran kao priprema za nadolazeći Europski socijalni tjedan. Namjera organizatora je da se kroz diskusiju predstavnika različitih sindikalnih, socijalnih i nevladinih organizacija te predstavnika poslodavaca da doprinos daljnjem širenju znanja i iznalaženju inovativnih socijalnih politika. Na seminaru sudjeluju predstavnici jedanaest europskih zemalja, među kojima i predstavnici HKD-a Napredak predvođeni predsjednikom, prof. dr. Franjom Topićem.

Na temelju empirijskih dokaza koji pokazuju sve veći jaz između bogatih i siromašnih, a koji se očituje kroz nedostatak i neuspjeh socijalnih politika u zemljama članicama EU, sudionici su analizirali koji su razlozi za ovakvo stanje i što napraviti kako bi se ono promijenilo. Rasprava je bila u duhu traženja rješenja i odgovora kako popraviti i poboljšati narušenu socijalnu koheziju u cijeloj Europskoj uniji, a posebno u onim državama članicama s nižim BDP-om.

Na seminaru se također raspravljalo o odnosu društvenog razvoja i problema očuvanja okoliša, pri čemu su ponuđeni neki novi alternativni modeli što je u svome izlaganju predstavio Eric Bihl, utemeljitelj i predsjednik Equilibrismusa. Također i predstavnici pokreta “Ekonomija općeg blagostanja” dali su svoje viđenje rješavanja ovih problema.

Predstavnici Napretka su izrazili svoj stav i mišljenje kako je jedan od glavnih problema socijalne nejednakosti pohlepa i borba za profitom po svaku cijenu što sigurno nije u skladu s kršćanskim vrijednostima na koje se pojedinci i cijelo društvo počesto pozivaju. Na koncu, usuglašeno je nekoliko zajedničkih stavova i smjernica koji će sigurno pomoći u daljnjem rješavanja problema socijalne nejednakosti, a što će biti jedna od glavnih tema predstojećeg Europskog socijalnog tjedna.

oznor

oznor