Otvorena humanitarna izložba “Afrika – možemo zajedno”

U srijedu, 5. srpnja 2017., u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu otvorena je aukcijska humanitarna izložba pod nazivom “Afrika – možemo zajedno” čiji je prihod namijenjen izgradnji škole u Tanzaniji. O izložbi i akciji koja je pokrenuta govorili su Mile Mrvalj, predsjednik udruge Fajter, dr. sc. Zoran Curić, bivši dekan PMF-a, Slavica Mijić – Lukač, voditeljica NKC-a, Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik NKC-a te inicijator cijele akcije i humanitarac, profesor Dejan Nemčić.

Na aukciji je ponuđeno 35 slika hrvatskih i ruskih slikara nastalih na koloniji koju je organizirao poznati hrvatski slikar Antun Boris Švaljek, a uz njega svoje slike su darovali  Mirela Buzov Žunac, Zdravko Soldo, Viktorija Prpa, Stjepan Skoko, Sanja Sivrić, Ivana Pavlović, Natalija Bulgarova, poznata ruska slikarica te još neki slikari iz Hrvatske i Rusije.

Inicijator izložbe i predsjednik humanitarne  udruge “Možemo zajedno” Dejan Nemčić, inače profesor geografije u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, pokrenuo je veliki projekt “Afrika – možemo zajedno”. Cilj projekta je izgradnja škole u Tanzaniji koju bi se putem Skypa povezala s djecom u Hrvatskoj što bi bila obostrana korist i jedno novo iskustvo u hrvatskom obrazovanju. Prema riječima profesora Nemčića, to će biti jedna od najmodernijih škola na tom prostoru, opremljena suvremenom tehnologijom. Za svoje nesebično zalaganje, trud i entuzijazam mladi profesor Nemčić dobio je nagradu “Ponos Hrvatske” za 2016. godinu.

Izložba se može pogledati tijekom srpnja u prostorima Napretkova kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1, a kupnjom slika pomaže se plemenita akcija za djecu Afrike.