Šahistima Napretka brončana medalja

U organizaciji Šahovske unije BiH i Šahovskog saveza Herceg-Bosne, te uz tehničku potporu Šahovskog saveza Županije Sarajevo, potkraj kolovoza u Sarajevu je održana 16. Premijer liga Bosne i Hercegovine. Po Bergerovu sustavu (svatko sa svakim) u sarajevskom hotelu „Saraj“ takmičilo se deset najjačih bh. ekipa. Ulogu favorita opravdali su šahisti ŠK Bosna, koji su obranili titulu osvojenu lani u Bihaću, te sa 16 bodova za jedan bod nadmašili drugoplasiranu Bjelašnicu iz Pazarića.

Napretkovi šahisti su, nakon prošlogodišnjeg srebra, osvojili brončanu medalju, a  boje Napretka branili su velemajstori Alojzije Janković, Dragan Kosić i Emir Dizdar, međunarodni majstor Vlado Jakovljević i Fide majstori Rijad Burović i Ismet Burović. Na prvi pogled moglo bi se kazati kako je riječ o slabijem rezultatu. No, predsjednik ŠK Napredak Dragan Palinić ne misli tako.

„Na posljednja tri prvenstva svaki put se vraćamo s jednom od medalja. Budući je prvo mjesto praktički rezervirano za ŠK Bosna, za koji na svih šest ploča nastupaju velemajstori, uvijek je, zapravo, borba za drugo mjesto. Ove godine nam je srebro izmaklo, ali vrlo smo zadovoljni rezultatom koji potvrđuje kontinuitet našeg dobrog rada. Naročito što uspijevamo i afirmirati naše mlađe šahiste“, kaže predsjednik Palinić.

Tajnik ŠK Napredak Željko Galić, iako i sam zadovoljan brončanom medaljom, ne može a da ne spomene posljednji meč protiv ŠK Kiseljak. „To je dista bio nesretan poraz. U posljednje dvije partije imali smo, po poziciji na pločama, sigurnu pobjedu i makar remi. No, izgubili smo u gotovo nevjerojatnim okolnostima“, žali Galić.

Treba, dakako, još reći kako će vjerojatno i ova godine po uspješnosti biti na razini vrlo uspješne 2016. Već je spomenuta vicešampionska titula na 15. Premijer ligi BiH, a ŠK Napredak je usto osvojio i prvo mjesto na ekipnom prvenstvu Županije Sarajevo u rapid šahu, dok su Napretkovci, velemajstori Denis Kadrić i Emir Dizdar predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Šahovskoj olimpijadi u Azerbejdžanu.