Jajce se poklonilo djelu Nikole Šopa

I ove godine, tradicionalno je održana jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH, “Šopovi dani na Plivi“, kojom Jajce iskazuje poštovanje prema svome sugrađaninu, jednim od najznačajnijih pjesnika prošloga stoljeća, Nikoli Šopu. Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Jajce prvi put je ovu manifestaciju organiziralo prije dvadeset godina, a ove godine održava se šesnaesti put. Tijekom posljednjih dvadesetak godina koncept ove manifestacije bio je raznolik, od trodnevnih simpozija, različitih predavanja, književnih večeri i promocija. Posljednjih godina ova manifestacija traje dulje te je ispunjena različitim aktivnostima i sadržajima. Ove godine Šopovi dani traju od 2. do 21. listopada.

Otvaranje manifestacije se već tradicionalno održava u rodnoj kući Nikole Šopa druženjem jajačkih pjesnika. Nakon pozdrava i uvodnog govora predsjednika jajačke podružnice Napretka Franje Leovca, čitanja poezije i ugodnog druženja, nazočni su prošetali od  Šopove rodne kuće ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića do centra grada gdje je podignuta zastave s likom našeg pjesnika. Dan nakon otvaranja, 3. listopada u gradskom parku održana je likovna kolonija za učenike jajačkih osnovnih škola. Uživajući u prekrasnom listopadskom danu naši osnovci slikali su inspirirani motivima iz Šopove poezije, a njihovi radovi moći će se pogledati u Domu kulture od 9. do 11. listopada. Šesti listopada u 19 sati u hotelu “Turist 98” održana je središnja pjesnička večer posvećena počasnom gostu ovogodišnjih Šopovih dana Marku Vešoviću.

Marko Vešović je jedan od najznačajnijih suvremenih pjesnika u BiH i regiji. Rođen je u Papama (Crna Gora) 1945. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao u Beogradu. Svoj radni životni vijek proveo je u Sarajevu radeći kao sveučilišni profesor. Dok je s ljubavlju poučavao mlade književnosti, predano je i sam pisao stvorivši jedan od najvažnijih književnih opusa u suvremenoj literaturi regije. Pisao je poeziju, prozu, eseje, polemike, a značajan je i njegov doprinos prevodilačkoj djelatnosti. Najvažnija su mu djela “Kralj i olupina”, “Osmatračnica”, “Sijermini sinovi” te “Poljska konjica”. Ovo posljednje djelo temelji se na ispovijestima žrtava rata i svojevrsni je moralni krik koji osuđuje zločin i zlo bez obzira tko, kad i gdje ga počinio.

Tijekom središnje pjesničke večeri uručene su i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove. Prvo mjesto osvojili su Nikolas Rimac za rad “Tužni Ares” te Kerim Čejvan za rad “Lijepi grad”. Mora se čestitati i HKD “Napredak” na poticanju mladih ljudi na književno stvaranje i nagradama koje dodjeljuju najuspješnijim učenicima, ali i svima koji su osvojili ovo priznanje.

U rodnoj kući Nikole Šopa 7. listopada održano je druženje pjesnika koji su stigli iz cijele županije i Republike Srpske. Čitajući svoju poeziju odali su prizanje i poklonili se Šopu pjesnici Sanja Križanac, Radmilo Radovanović, Mirjana Jezildžić, Anto Zirdum, Džemal Sefer, Rabija Memeledžija te Branko Serdar, jajački pjesnik koji je svoj prvijenac pod nazivom “Vrijeme kameleona” čitateljima predstavio na prošlogodišnjim 15. “Šopovim danima na Plivi”.

Nakon pjesničkog druženja uz poeziju, gostujući pjesnici, počasni gost Marko Vešović i ostali gosti položili su vijenac na spomenik Nikole Šopa, nakon čega je Marko Vešović u hotelu „Turist 98“ održao predavanje na temu “Jezik Šopove Vunene pastorale”. Vešović je istakao kako je jezik Šopove poezije za njega jedan od najvećih izazova, ali i predmet divljenja te kako je Šop, osobito po metafizičkoj poeziji iz kasne faze, po njemu jedan od najvećih pisaca XX. stoljeća te kako je jedan od onih čije djelo “vrijeme zasigurno neće pregaziti, već naprotiv, pokazat će njegovu vrijednost”.

Ova manifestacija se nastavlja sve do 21. listopada, a slijede književne večeri, natjecanja u čitanju te poznavanju lika i djela N. Šopa, koncert klasične glazbe…

Podsjećamo kako su generalni sponzori manifestacije Federacija Bosne i Hercegovine i Općina Jajce.