Preminuo Vojislav Vujanović

U Sarajevu je u 81. godini preminuo poznati likovni, teatarski i književni kritičar Vojislav Vujanović. Vujanović je bio član Likovne komisije u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta u Sarajevu. Veoma rado i često surađivao je s Napretkom, obnašajući i funkciju člana Središnje uprave Napretka. Bio je rado viđen gost na Napretkovim likovnim manifestacijama, a Napredak je nakladnik i nekih Vujanovićevih knjiga. Radio je kao novinar u više printanih i elektornskih medija, a bio je i član redakcije časopisa Stećak.

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banja Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Poeziju je počeo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.