Predsjednik Napretka na Petom susretu nacionalnih delegata biskupskih konferencija u Europi za odnose s muslimanima

Kako je priopćio Ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), Vjera i duhovnost u odnosima između kršćana i muslimana tema je Petog susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi. Teološko-duhovno razmišljanje o islamu danas i razmjena dobrih praksi za promicanje dobrih odnosa s muslimanima u Europi u središtu je ovog susreta. Ovaj skup održan je u Skadru u Albaniji i trajao je od 7. do 9. veljače 2018.

U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na susretu je sudjelovao mons. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Obraćajući se prisutnima, prof. Topić ukratko je predstavio stanje međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini napominjući da je, za razliku od Albanije, u BiH vjera odredila i etničku pripadnost, što bitno komplicira odnose među narodima. Dodao je da se to posebno osjeti u politici i u borbi stranaka za vlast te da se također reflektira i na međuvjerske odnose. Podsjetio je i da je nedavni rat ostavio strašne i teške posljedice s oko 97.000 ubijenih, oko 200.000 ranjenih i oko 800.000 prignanih. Istaknuo je da, usprkos teškim ratnim posljedicama i lošem političkom rješenju s dva entiteta, ipak ima puno međureligijskog dijaloga što je vidljivo kroz brojne susrete, rad Međureligijskog vijeća BiH, razne inicijative između teoloških učilišta i druge susrete i akcije.

Dosadašnja četiri susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi održana su u Bordeauxu (2009.), Torinu (2011), Londonu (2013.) i St. Mauricu (2015.).