U Tuzli promovirana knjiga „Vjera i kultura“ prof. dr. Franje Topića

Gospodin mons.prof.dr. Franjo Topić je, rekao bih, majstor harmonizacije, svih bosanskohercegovačkih različitosti. Često spomenem da je ovaj svijet sačinjen od različitosti. Kada među razlikama vlada harmonija onda je to prilika da svima bude dobro, a kada vlada disharmonija nikome nije dobro. Za harmonizaciju je potreban dijalog, majstor dijaloga i harmonizacije među našim različitostima u BiH, zaista je, vidi se to i u ovoj knjizi, ali i u čitavom njegovom životu, svim njegovim govorima, onome što govori i piše, gospodin mons.prof.dr. Franjo Topić. I ja preporučujem da se knjiga, ovog dobroga i pametnoga čovjeka pročita. Ovim riječima se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obratio prisutniuma na promociji knjige Vjera i kultura.

Veliku pozornost javnosti privukla je promocija knjige predsjednika HKD Napredak Franje Topića koja je upriličena u Tuzli u petak  9. ožujka u Međunarodnoj galeriji portreta. Inače, knjiga profesora Topića već je poznata javnosti u BiH  i susjednim zemljama zbog neobičnog profesorovog optimistčnog stava o životu u BiH, ovdašnjim religijama i kulturološkim prilikama.  Mnogi su potvrdili da profesor Topić svojom knjigom Vjera i kultura potvrđuje stav pape Franje koji je prilikom dolaska u Sarajevo u lipnju 2015. godine rekao da je BiH zapravo Jeruzalem Europe.

Iako se ovdje uglavnom izjednačavaju vjera i nacionalnost, a ne vjera i kultura, profesor Topić smatra da se ipak treba usmjeriti na kulturu koja širi vidike vjere, ali i na vjeru koja upravo kroz kulturu i umjetnost te pisanu riječ izravno potiče na posebnost svake vjere odnosno religije.

Promotori knjige Vjera i kultura bili su prof. dr. Amir Karić, s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, fra Franjo Ninić te povjesničar Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Odnos vjere i kulture, promatrajući razvoj europske kontinentalne teologije, uključujući sve njezine konfesionalne modele (katolički, protestantski, pravoslavni), predstavlja zahtjevan analitički zadatak, oko kojega se angažirao autor knjige, prof. dr. Franjo Topić.

Možemo čitajući retke knjige prof. dr. Franje Topića, nadati se mogućnosti stvaranja jedne male, mikro-teologije kulture u Bosni i Hercegovini. U tome smislu smatram ovu knjigu vrijednom pažljivoga čitanja i analiziranja s teološkoga stajališta, ne gubeći iz vida da je ona istodobno i vrijedna hrestomatija tekstova povijesne, sociološke pa i književne vrijednosti, rekao je fra Frano Ninić.

Profesor Amir Karić tijekom predstavljanja knjige Franje Topića otkrio je jednu zanimljivu činjenicu javnosti, a to je da je Ivan Pavao II. Topiću uzor. Prof. Naime, on predstavlja nekoliko ideja Ivana Pavla II te njegov odnos prema Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i regiji, kao i njegova promišljanja o Evropi, njenom identitetu i srodnim pitanjima. Prof. Topić ističe da je Ivan Pavao II. od 1992. do 1995. godine o Bosni govorio kraće ili duže dvije stotine i šezdeset i tri puta. Uzeću sebi za pravo da kažem kako mi se čini da je Ivan Pavao II. veliki uzor monsinjoru Franji Topiću, s obzirom na doživljaj zavičaja i domovine, rekao je prof. Karić.

Kroz sve tekstove koje je monsinjor Topić  izdvojio, a koji se tiču rada i djelovanja HKD Napredak vidljivo je kroz sve ovo vrijeme od obnove do danas kako je Napredak bio vertikala za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Ono što je primjetno i kroz knjigu ali i kroz njegovo javno djelovanje da je mon.prof. dr. Franjo Topić na pravi način uspio uskladiti svoje djelovanje u okviru Crkve i Napretka te da on kao osoba ostavlja neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i puno šire. Zbog svega toga toplo preporučam ovu knjigu svima onima koji želi na pravilan način razumjeti djelovanje i borbu za bolje sutra na ovim prostorima u djelu jednog čovijeka, istaknuo je predstavljač knjige i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Nikola Čiča.

Tijekom promocije, nazočnima se obratio i sam autor prof. dr. Franjo Topić ponovno ističući važnost optimizma, a koji je u BiH potpuno izgubljen i više ne postoji.

Nijedan pesimist nije napravio ništa ozbiljno u životu. Pravi vjernik ne može biti habitualni pesimist, naravno ne treba se nitko zavaravati, kao što ne treba ni druge zavaravati lakim životom. Nerijetko se opravdava vlastita frustriranost nekih politički opijenih krivim koncepcijama pa i dalje truju atmosferu govorom o nemogućnosti života Hrvata u ovoj zemlji. Nekada su svećenici prednjačili u ljubavi prema ovoj zemlji, a danas uz mnoge svijetle primjere ima i onih tamnijih primjera, čak neki sustavno šire pesimizam govoreći o nemogućnosti života katolika na ovim prostorima, rekao je Franjo Topić.

Promocija knjige Vjera i kultura u Tuzli prošla je u jednom ugodnom ozračju te druženju profesora Topića s Tuzlacima među kojima su bili  već spomenuti gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, zatim zamjenik ministra sigurnosti u BiH Mijo Krešić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić te tuzlanski gvardijan fra Mario Divković i mnogi drugi ugledni gosti iz javnog, političkog kulturnog i vjerskog života Tuzle.