Pogled na Indiju očima Europljana

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu 16. svibnja i 7. lipnja 2018.  održane su dvije tribine u organizaciji  Hrvatsko-indijskog društva (HID) i Napretkovog kulturnog centra. Tribine su zapravo nastavak tribina koje su 2002. godine započete u Kulturno-informativnom centru (KIC-u) i koje su trajale nekoliko godina. HID je inače osnovan još 1994. u doba Domovinskog rata, a Indija je među prvim zemljama koja je priznala Republiku Hrvatsku. Premda pretežno hinduistička zemlja, u Indiji katoličku vjeru prakticira 24,000.000 ljudi!

Prvo predavanje održala je osnivačica i predsjednica HID-a mr.sc. Zora Maštrović, dr.med. u mirovini  pod naslovom Veličanstvena Indija. U svom predavanju predstavila je dubinu vedske misli kao one koja u prvi plan ističe svijest čovjeka bez obzira na bilo koju razliku među ljudima, jer bez svijesti nema ni inteligencije, vjere, morala… Istaknula je da su problemi u svakoj zajednici, pa i našem društvu, posljedica kršenja prirodnih zakona, a oni posljedica niske razine svijesti. Kao i u fizikalnim ili biološkim sustavima, dovoljno je da samo 1% članova tog sustava postane visoko koherentno – skladno (u skladu s prirodnim zakonima u kršćanstvu poznatih kao Deset zapovijedi ili volja Božja) pa da se i ostali članovi te zajednice, sela, grada, države i svijeta spontano usklade s tim zakonima i nastane ogromna promjena u svim pokazateljima kakvoće života, tj. indeksu kvalitete života kako ga definira sociologija. To je ujedno i težnja ka ostvarenju trajnog svjetskog mira.

Uz ovo, Zora Maštrović dotaknula je i drugi najvažniji aspekt vedskoga znanja – znanost o gradnji kuća koje donose sreću – Maharishi Sthapatyavedi ili vastuu.

Također je dala primjere velikog utjecaja mnogih Indijaca i preteča više grana suvremene znanosti poput činjenice da naziv “bozon” dolazi od izvedenice prezimena indijskog znanstvenika Satyendra Nath Bosea, koji je početkom 20. stoljeća matematički predvidio postojanje bozona, subatomskih čestica koje tvore tzv. Bose field (polje energije) koje otkriva tek suvremena znanost.

Drugo predavanje – i prvo iz Ciklusa Iz dnevnika diplomata – održao je ugledni vanjskopolitički komentator HRT-a i bivši član Veleposlanstva RH u N.Delhiju zadužen za politiku, kulturu i informiranje, gospodin Branimir Farkaš. Predavanje pod nazivom Indija Dvadeset i prvog stoljeća odnosilo se na prve godine 2000-ih.

Farkaš je govorio o promjeni političke i ekonomske paradigme koja je u Indiji nastupila na prijelazu stoljeća. Nakon polustoljetne vladavine Kongresne stranke, koja je gradila jedinstven indijski identitet na osnovu oslobođenja od kolonijalne vlasti, došlo je oslobađanja nacionalnih i vjerskih potisnutih identiteta kroz pobjedu hinduske nacionalne koalicije predvođene BJPem. Kao i u istočnoj Europi devedesetih, upravo su “konzervativne” nacionalne snage provele ekonomsku liberalizaciju statističko-socijalističkog ekonomskog modela Indijskog kongresa. Promjena političke i ekonomske paradigme donijela je izazove za indijsko društvo. Farkaš podsjeća na vjerske pokolje Hindusa u Godhri i osvetnički pohod protiv Muslimana u Gujaratu. U ekonomskom smislu, liberalizacija donosi konzumerizam, ali i strane investicije i rast informacijskog sektora. Indijci zbog vise službenih jezika i pisama od najranije mladosti savladavaju jezik simbola što ih predisponira za dobre programere. No proslavljeni rast informacijske tehnologije u Indiji je ograničenog dometa, jer se u velikom dijelu odnosi na calling centre koje zapadne kompanije osnivaju zbog znanja engleskog jezika i jeftine radne snage.

Osim opisa specifičnog indijskog političkog sustava, Farkaš je govorio i o zanemarenoj ozbiljnoj nuklearnoj krizi između Indije i Pakistana koja je prijetila izbijanjem nuklearnog sukoba 2002., pokušaju Indije da se pozicionira u novom bipolarnom ili tripolarnom svijetu, te naposljetku o bilateralnim odnosima Hrvatske i Indije na temeljnu osobnog iskustva tijekom mandata, kada su ti odnosi bili najintenzivniji, te je organiziran prvi i zasad jedini posjet predsjednika Republike Hrvatske Indiji i Šri Lanci.