Izvorna vokalna skupina HKD Napredak nastupila na Zenica Summer Festu

Izvorna vokalna skupina HKD Napredak Zenica gostovanjem je na Zenica Summer Festu oduševila zeničku publiku. Naime, veterani Izvorne vokalne skupine HKD Napredak Zenica su u četvrtak 2. kolovoza nastupili na smotri folklora koja je upriličena u okviru Zenica Summer Festa i svojim nastupom prezentirali folklornu baštinu Hrvata Zenice kroz pjesmu i ples. Posjetitelji su s oduševljenjem i ogromnim pljeskom nagradili njihov nastup.

Izvorna vokalna skupina Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zenica osnovana u svibnju, tada još uvijek ratne 1995. godine. Tada je pet vrijednih kućanica stvorilo je vokalnu skupinu Pobriježje. Nedugo nakon osnutka Izvorna vokalna skupina bilježi i svoj prvi nastup – zajedno sa folklornom skupinom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zenica predstavile su se na Smotri izvornog melosa i folklora Hrvata, a u čast Dana državnosti Republike Hrvatske u Zagrebu.

Zagreb im je, tako reći, otvorio bosanskohercegovačku scenu izvornog folklora i stvaralaštva. Izvorna skupina nastupila je na brojnim manifestacijama, i u čast značajnih ličnosti i uzvanika. Nakon niza uspjeha i oduševljavanja publike gdje god da se pojave, naročito zeničke, članice Izvorne vokalne skupine odlučile su postati članice Hrvatskog kulturnog društva Napredak  Zenica. Nakon toga Izvornoj skupini pridružuju se i muški članovi te u tom sastavu djeluju više od dva desetljeća, oduševljavajući publiku pjesmom, igrom i starinskim narodnim nošnjama. Jer, riječ je o tradicionalnoj nošnji koja se prenosi s koljena na koljeno.

Gospodin Željko Čalić uložio je najviše truda da se osnuje tada Izvorna vokalna skupina Pobriježje. I danas kada djeluju pod okriljem Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zenica, gospodin Čalić pomaže i priprema grupu pred značajnije nastupe.