HKD Napredak podržao festival kulture Slovo Gorčina 2018.

Povodom početka festivala kulture Slovo Gorčina 2018. godine koji je se ove godine održavao od 27. do 29. srpnja u Stocu prvo je održana u mostarskom Centru za kulturu press konferencija na kojoj su sudjelovali Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slovo Gorčina, Edim Šator i Adnan Žetica, članovi Upravnog odbora te umjetnički savjetnik festivala Nenad Rizvanović. Gorčin Dizdar je podsjetio sve nazočne slušatelje i medije kako festival kulture Slovo Gorčina ima dugu tradiciju i da je osnovan 1971. godine nakon smrti velikog Maka Dizdara i da je festival posvećen upravo njemu u čast i slavu. Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Središnja uprava Sarajevo svesrdnom podrškom uperenom prema ovome festivalu nastavlja dugu tradiciju podrške zanimljivim kulturnim projektima u cijeloj BiH.

Idejni osnivač i voditelj manifestacije Slovo Gorčina te ujedno predsjednik Upravnog odbora Festivala Gorčin Dizdar kao ključne događaje ovoga festivala izdvojio je predstavu ‘’Orfej sluša radio” redateljice Pavlice Bajsić Brazzaduro u produkciji dubrovačkog kazališta Marin Držić i Multimedijalne kolibe, gostovanje Otto Tolnaia, jednog od ponajboljih regionalnih književnika, solistički koncert Miroslava Tadića, izložbu ”Slovo Grubača” sa tematikom stećaka u suvremenoj umjetnosti na kojoj su izloženi mnogobrojni radovi. Prvoga dana večeri 27. srpnja u Šarića kući u Stocu na otvorenju manifestacije Slovo Gorčina 2018. prisustvovao je izaslanik Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak Ivan Vrljić kazavši da Hrvatsko kulturno društvo Napredak sa središtem u Sarajevu rado pomaže u ostvarenju kulturnih programa Hercegovine nadodavši da je Stolac grad velikih vidika, grad vrijedne kulturne baštine u simbolu stećaka i mnogih pjesnika. Velikim odazivom publike i izborom učesnika, te visokim estetskim nivoom ovogodišnji festival ponudio je mnogobrojne multimedijalne umjetničke programe i ostvario tematske okvire povezivanja regije.

Organiziranje Festivala kulture Slovo Gorčina podržali su i pomagali: Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija Mak Dizdar, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Općina Stolac, Hepok, Turistička zajednica HNK – HNŽ, udruženje Pomozi.ba i Sarajevski otvoreni centar.

Ivan Vrljić