Sekcije HKD Napredak Kreševo nastupile u Konavlima

Gledajući u daleku povijest, veza između Kreševa i Dubrovačke Republike, a kasnije i Konavala, seže još u 15. stoljeće. U starom gradu Dubrovniku i dan danas stoje brave iskovane vrijednim rukama kreševskih majstora-kovača, a koje datiraju iz tih davnih vremena. Zahvaljujući pojedincima, među njima i fra Ivanu Kramaru, gvardijanu samostana sv. Vlahe u Pridvorju i policijskom kapelanu, ta veza se održava i danas.

Naime, u organizaciji fra Ive Kramara  te Policijske uprave Dubrovačko- neretvanske županije i njenog načelnika Ivana Pavličevića, 8.rujna 2018. godine u maloj dvorani samostana održan je cjelovečernji koncert Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Kreševa, na kojem su nastupili mješoviti pjevački zbor pod ravnateljstvom Marije Pervan, tamburaški sastav Senjo koji predvodi Mladen Tomić, izvorna pjevačka skupina te Ivan Buljan i Marija Pervan kao solisti.

Posjetitelji koncerta mogli su čuti neke stare napjeve iz kreševskog kraja i šire, koje je prikupio i za izvedbu prilagodio Ivan Buljan, student glazbene pedagogije pri Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ljubičice, i ja bi’ te brala, Kiša pada, rosna trava, Ajde kući, gospoja, Grana javora, urodila žuta kruška). Na repertoaru su se našle i neke novije, svima poznate pjesme, poput Ružo moja, Laku noć, svirači, Tebi, majko, misli lete, Jesi li čula, dušo… i neizostavna Pjesma o Kreševu Joze Penave.

Tamburaši su izveli Kreševsku dirliju, U srcu mome živiš ti i Otiš’o je otac moj polako, a Marija Pervan uz klavirsku pratnju Ivana Buljana otpjevala je sevdalinke Stade se cvijeće rosom kititi i Kafu mi, draga, ispeci.

Publika je uživala u šarolikom programu kojim su članovi kreševskog Napretka pokušali dočarati  bogatstvo i duh ne samo Kreševa nego i cijele Bosne i Hercegovine.