Europa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU

Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Paneuropska unija Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom Europa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU, povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU.

U Parlamentarnoj skupštini BiH okupili su se predstavnici Europske unije, ambasadori zemalja članica EU, kreatori politika u BiH, stručnjaci, analitičari i predstavnici civilnog društva kako bi zajedno diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Vršilac dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija rekao je da Paneuropska unija BiH svojim aktivnostima potiče izgradnju konsenzusa svih aktera u procesu europskih integracija.

Pozicija i opozicija trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Europske unije, ali to ne znači puno dok sama ne pokrene procese i reforme, rekao je Ćutahija.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer rekao je da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Europske unije, iako su neke članice suzdržane oko tog pitanja trenutno. Podvukao je da Austrija ima veliki interes da BiH napreduje, te je izrazio nadu da će zemlja poslije općih izbora nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i europskog puta BiH.

Klaus Wolfer, šef Odjela za proširenje Europske unije pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova rekao je da je Austrija, koja predsjedava EU u ovom polugodišnjem mandatu, frustrirana zbog graničnih sporova između članica EU i smatra da države zapadnog Balkana slična pitaja moraju riješiti dijalogom prije ulaska u Uniju. Wolfer, kao iskusan diplomat koji dobro poznaje odnose u regiji jer je godinama bio u službi u Beogradu i Zagrebu, ocijenio je korisnim ove i druge slične aktivnosti Paneuropske unije BiH u procesu približavanja Europskoj uniji.

Šef Delegacije Europske unije u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark poručio je kako i naizgled nemoguće stvari mogu funkcionirati kada za to postoji stvarna volja, navodeći primjer mehanizma koordinacije u BiH koji je uspostavljen kao poveznica među različitim nivoima vlasti da bi one mogle “jednim glasom” razgovarati s Briselom. Pozvao je političke aktere u BiH da u duhu kompromisa, odmah nakon općih izbora, postignu dogovor o načinu provedbe njihovih rezultata kako bi se što prije moglo nastaviti s procesom europskih integracija.

Konferencija Europa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU održana je uz podršku Općine Centar Sarajevo, a sam događaj propratile su brojne novinarske ekipe.