Najava: Izložba akademskog slikara Josipa Mijića u Tuzli

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u utorak 18. rujna u galeriji Kristian Kreković organizirati umjetnički projekt ARANEA akademskog umjetnika Josipa Mijića.

ARANEA je umjetnički projekt koji neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi. Bijelom paukovom mrežom, apliciranom na crnim kubnim formama, želi se ukazati na krhkost stvorenoga i na njegovu ovisnost o Stvoritelju. Skulpture upozoravaju da je pupčana veza između Stvoritelja i stvorenoga pukla i da je kozmički sklad univerzuma, u kojemu se sve međusobno nadopunjuje i prožima, narušen. Zbog toga rijetko koja skulptura sadrži prepoznatljivu karakteristiku paukove mreže koja indicira emanaciju bitka, iz kojega sve izlazi i u kojega se sve vraća – spiralnu potku i zrakoliku osnovu.

Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. godine u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistara Ars Sacra. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru od akademske 2010./11. godine započinje izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Tmasto i materijalno u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu pod mentorstvom prof. Ante Kajinića. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.