U Napretkovom kulturnom centru održano predavanje „Zlatni prsten Rusije“

Povodom obilježavanja 4. studenoga – Dana narodnog jedinstva Rusije u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je zanimljivo predavanje sa projekcijama pod nazivom Zlatni prsten Rusije. Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu koje je ove godine održano u Rusiji, naglo je porastao interes inozemne javnosti za prirodne i kulturne ljepote Rusije pa je tako i putopis iz 1967. godine Jurja Bychkova, ruskog novinara časopisa Sovjetska kultura postao turistički hit u ponudama ruskih turističkih operatera.

Naime riječ je o osam gradova u zaleđu Moskve: Sergej Posad, Perejaslavl, Rostov Veliki, Jaroslavl, Kostroma, Suzdal, Ivanov i Vladimir koji su ostali pošteđeni velikih razaranja u povijesti te uspjeli sačuvati vrijednu kulturnu baštinu iz povijesti Rusije. Dobro je skrenuti pozornost na Rostov Veliki, jedan od najstarijih ruskih gradova čiji pisani tragovi sežu još od 862. godine gdje se spominje kao veliki grad sa srednjevjekovnom utvrdom Kreml, Katedralom Uznesenja djevice Marije iz 1508., a pri arheološkim iskopima pronađeni su još stariji temelji katedrale iz dvanaestog stoljeća.

Još jedan od veoma zanimljivih gradova je i Suzdal koji je bio prijestolnica Rostovo-Suzdalske kneževine iz dvanaestoga stoljeća, te koji je 1392. godine ušao u sastav Moskovske kneževine. Od šesnaestog stoljeća Suzdal je jedan od religijskih središta Rusije sa 11 samostana i velikim brojem crkava. Od 1992. godine Suzdal je uvršten na popis UNESCO-ve kulturne baštine i predstavlja jedno od turističkih centara Rusije. I ostala mjesta navedena u Zlatnom prstenu Rusije predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju s brojnim samostanima, crkvama i utvrdama smještenim na atraktivnim zemljopisnim lokacijama.

Kroz Zlatni prsten Rusije posjetitelje predavanja provela je Marija Khairova, povjesničarka i turistička voditeljica, koja je uvelike zaslužna što su ove godine zagrepčani imali priliku u Muzeju Klovićevi dvori pogledati izbor iz Muzeja Ermitaž vezan za rusku kraljicu Katarinu.

Predavanje je organizirano za članove Ruske zajednice u Zagrebu i članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak sa kojim imaju dobru suradnju. Predavanje je organizirala Galina Kovačević, zastupnica ruske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu.