HKD Napredak Zadar predstavio svoja godišnja izdanja

Mala knjiga za veliki film (auto)biografski film – jezgrovito je poentirao Denis Vekić predstavljajući knjigu Rane priče Stanislava Bašića na promociji održanoj u utorak navečer u Gradskoj knjižnici Zadar. Uz Bašićevu knjigu kratkih priča o odrastanju u Broćancu i Posušju krajem 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, koja je čekala 44 godine da ugleda svjetlo dana, predstavljene su još dvije knjige u izdanju NKD Napredak iz Zadra.

O monografiji povodom dvadesetogodišnjice rada NKD Napredak u Zadru govorio je dr.sc. Radomir Jurić, a hrvatsko izdanje knjige Kulturno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke, zadarske profesorice književnosti Vande Babić, predstavio je Denis Vekić, dok je o Bašićevoj knjizi, odnosno njegovoj novinarskoj karijeri u Slobodnoj Dalmaciji koju je pod imenom Stanko Bašić obilježio prvenstveno kao urednik, novinar i komentator kulturnih i društvenih fenomena poput new agea, govorio je i voditelj Dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru Ivica Nevešćanin.

Novinarska karijera Stanka Bašića izdržala je test vremena jer je svoju intelektualnu radoznalost izdigao iznad dnevnopolitičkih trvenja, na što nam ukazuju njegove knjige publicističkih tekstova o new ageu i razgovori s uglednim intelektualcima i protagnostima hrvatskog društvenog života prethodno objavljenima na stranicama Slobodne Dalmacije. Kao autor književne alegorije “Male kapljice” i zbirke 14 “Ranih priča” Stanislav Bašić je za mene bio pozitivan šok. Naime, iako je već na početku karijere svojim zbrikama poezije “Glasnik” (1969.) i “Žilište” (1973.) požnjeo uspjeh i slavu ne samo u BiH gdje su bile izvorno objavljene nego i na području cijele bivše države, Bašić je sve do odlaska u mirovinu prije 11 godina zapravo “zamrznuo” svoju književnu osobu posvetivši se u potpunosti novinarskoj karijeri. Ulaskom u zlatne godine Bašić se ponovno okrenuo svojim ranim danima i na nagovor kćerke Ivane, magistrice književnosti, od zaborava iz kućne biblioteke izvukao svoje možda ponajbolje književne uratke. Zato, da bi Stanko ne zamjeri, možda i nije loše što smo toliko vremena čekali na “ranog” Bašića jer ga ovako na kraju karijere imamo u punom autorskom i spisateljskom sjaju – kazao je Nevešćanin.

Domaćin večeri bio je predsjednik NKD Napredak u Zadru Ante Gverić.