Tradicionalni Božićni koncert u Tuzli uz New Trinity Baroque i Iuventus Salinarum

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla  održan je  tradicionalni božićni koncert na kojem je nastupio barokni orkestar New Trinity Baroque iz Atlante (USA) te zbor Iuventus Salinarum iz Tuzle.
Događaj koji publika s nestrpljenjem očekuje  svake godine združenim snagama organizirali su Franjevački samostan Tuzla i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla.
New Trinity Baroque je ansambl kojeg čine “par excellence” glazbenici iz cijelog svijeta, a kojima dirigira pionir u istraživanju rane glazbe, orguljaš i osnivač orkestra, Predrag Gosta.
Na koncertu su izvedena djela baroknih kompozitora stvarana u slavu božićnih blagdana. Glazbu 17. i 18. Stoljeća su  izvodili na povijesnim instrumentima – baroknim violinama, violončelu, teorbama, lautama i čembalu.
Fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla u Tuzli ovom prilikom je kazao da je koncert dar gradu Tuzla u povodu Božića, blagdana Božijega učovječenja i čovjekova približavanja Bogu, dobroti, humanosti i ljepoti.
„Predbožićno vrijeme sa svojom vjerničkom čarolijom ovim je obogaćeno i oplemenjeno tonovima stare, barokne glazbe, koja svojom estetikom, starim povijesnim instrumentima i vrhunskom izvedbom ovoga međunarodno priznatoga ansambla daje našoj zajednici ovdje, gradu u kojemu živimo novi umjetnički i kulturni kvalitet. Tuzlanski franjevački samostan i Napredak žele i ovom manifestacijom Božić, kao univerzalni blagdan čovjeka i svijeta, približiti svakome čovjeku “dobre volje“ te radost prelijepe Božije priče s ljudima podijeliti sa svima onima koji s nama u  ovome gradu zajedno žive i dijele dobro i zlo ovoga našega nemirnoga, ali blagoslovljenoga prostora“, kazao je Divković.
Ovaj božićni koncert bio bi nezamisliv bez nastupa tuzlanskog zbora “Iuventus salinarum”, koji ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja i rada. Tim povodom zborovođa Zlatko Špoljarević je pozvao sve pjevače koji su pjevali u zboru tokom ovih 20 godina. „Naravno, nisu se mogli svi odazvati jer ih je život raspršio diljem svijeta. Ipak, jedan lijep broj njih se odazvao ovom pozivu i večeras zajedno pjevao s aktualnom postavom Iuventus Salinaruma. Možda ovo postane tradicijom, da se makar za božićni koncert okupe svi dosadašnji pjevači našeg zbora“, dodao je Špoljarević.

Na kraju programa gvardijan Divković je čestitao Božić svim vjernicima, osobito onima koji žive u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i cijeloj domovini Bosni i Hercegovini. A svim građanima Bosne i Hercegovine poželio je mir i radost u predstojećoj 2019. godini. Potom su svi prisutni skupa otpjevali pjesmu “Narodi nam se”.