90 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Splitu

Svečanim koncertom Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Palači Milesi potkraj prosinca 2018. godine dostojno je obilježena  90. obljetnica utemeljenja i djelovanja tog  društva u Splitu čija Središnja uprava u Sarajevu djeluje od početka 20. stoljeća.

Naime, 22.rujna 1928. godine u dvorani „Marulić“u nazočnosti predstavnika splitske Oblasne skupštine i brojnih simpatizera Napretka izabran je Privremeni odbor splitske podružnice na čelu s mons. don Franom Bulićem, potpredsjednikim dr. Vinkom Lozovinom i tajnikom dr. Jakšom Hercegom koji će zdušno raditi na promicanju i omasovljenju društva i njegovih prosvjetnih i kulturnih ciljeva u Splitu i cijeloj Dalmaciji. Nova podružnica je uskoro i formirana 21.listopada 1928. godine i za prvog predsjednika je izabran dr.Vinko Lozovina, prosvjetni inspektor u mirovini, a za tajnika dr. Jakša Herceg. Split je raširenih ruku primio novu kulturnu organizaciju koja je odmah radila na povezivanju hrvatskih krajeva i ljudi u cilju gospodarskog i kulturnog jačanja.

O sadržajnom i učinkovitom radu Napretka u Splitu i Dalmaciji sve do početka Drugog svjetskog rata, pa zabrani rada organizacije od okupatora i ponovnog rada koji traje do tihe likvidacije 1949. godine u socijalističkoj Jugoslaviji kao i ubrzanoj obnovi i uspjesima nakon 1990. godine govorio je u zanimljivom uvodnim izlaganju dr. Tonći Šitin. Nije riječ samo o školovanju stotina učenika i studenata, podizanju Đačkog konvikta, otvaranju čitaonica, brojnim kulturnim manifestacijama već i graditeljskim poduhvatima, otvaranju zadruga koje se povezuju s trgovačko-obrtničkim zadrugama i postižu dobre rezultate uz priznanja koja dolaze od Središnje uprave Napretka u Sarajevu. Posebno je istaknuto da je Napredak uz HAZU i Maticu hrvatsku tijekom prošlog stoljeća bio stupom očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj. Konačno, podatak da je od 90-tih godina prošlog stoljeća do danas samo u Splitu Napredak organizirao oko 370 najrazličitijih programa i tiskao oko 200 knjiga, u prostornim i materijalnim uvjetima koji su bili limitirajući i porazni za društvo takve reputacije, govori o žurnoj potrebi da se izmijeni i poboljšaju uvjeti rada Napretka da ne bi humanistička bilanca bila ograničena, zaključio je Šitin.

Brojne okupljene članove i simpatizere u velikoj dvorani Palače Milesi pozdravila je srdačnom dobrodošlicom Vinka Bratulić, predsjednica  HKD Napredak Split, a potom je uslijedio i pozdrav dr. Ante Gverića, predsjednika Napretka u Zadru i izaslanika dr. Franje Topića, predsjednika Napretka iz Sarajeva.

Nastup proslavljene ženske i muške klape KUD Filip Dević iz Splita, dao je cijeloj večeri poseban biljeg a capella  izvedenim tradicionalnim   i novokomponiranim skladbama koje su  atmosferu ispunile najrazličitijim emocijama u tonalitetu duše i dalmatinskog podneblja, sudbine i nostalgije, života je iznjedrio teme ugrađene u vječni spomenar Mediterana.

Na kraju koncerta, kroz kojega je vodio i zanimljivim komentarima obogatio Tonći Šitin, nastupila je mlada pjevačka nada Karla Šamadan uz gitarističku pratnju Josipa Grgantova, ostavljajući sjajan dojam nadarene mezzosporanistice na školovanju u Velikoj Britaniji o kojoj će se još čuti. Raspoloženi domaćini i gosti nastavili su druženje do kasno u noć u kojoj nije falilo ideja o novom shvaćanju identiteta i tekovina kulture.