Hrvatsko-indijsko društvo u Napretkovom kulturnom centru obilježilo najsvečaniji kršćanski blagdan

Pred kraj 2018. godini Hrvatsko-indijsko društvo organiziralo je božićno druženje u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu. Bila je to ujedno i dobra prilika da se u vrijeme jednog od najvećih kršćanskih blagdana održi zanimljivo predavanje pod nazivom „Kršćanstvo i kršćanske zajednice u Indiji: Neke osnovne značajke“ koje je održala dr. sc. Ružica Čičak – Chand. Prije predavanja predsjednik Hrvatsko-indijskog društva Joginder Singh Nijjar i prof. dr. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra, prisutnima su izrazili dobrodošlicu i zaželjeli sretne blagdane. U manje od mjesec dana Naprretkov kulturni centar imao je čast po drugi put ugostiti indijskog veleposlanika Arindama Bagchia koji je u svom govoru rekao da je ugodno iznenađen dobrim znanjem Hrvata o Indiji i naglasio da će se za svog mandata potruditi da se i u Indiji puno više sazna o Hrvatskoj. Božić je čestitao i mons. Zvonimir Sekelj, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, koji je izrazio radost i zadovoljstvo što se našao na ovom druženju koje potiče na mir, zbližavanje i bolje razumijevanje različitih vjerskih zajednica. U svom predavaju dr. sc. Ružica Čičak-Chand upoznala je prisutne s nizom zanimljivih pojedinosti vezanih za kršćanske zajednice u Indiji.

Prema posljednjem popisu u Indiji ima oko 27 milijuna kršćana što je oko 2,3 % ukupnog stanovništva i po brojnosti predstavlja treću vjersku zajednicu u Indiji. Rasprostranjeni su po cijeloj Indiji, a najveći broj indijskih kršćana živi na jugu, u Kerali i Tamil Naduu,  dok brojem i površinom male sjeveroistočne indijske države Meghalaya, Mizoram i Nagaland bilježe najviši postotak kršćana u ukupnome stanovništvu (70,3%; 87% odnosno 90%). Većinu indijskih kršćana čine rimokatolici, a ima i manjih protestantskih zajednica. Sve se ove kršćanske zajednice razlikuju jezikom, običajima i svojim socio-ekonomskim statusom.

Premda je kršćanska zajednica brojčano mala u odnosu na ukupno stanovništvo Indije njezin doprinos društveno-ekonomskom napretku zemlje je komparativno   značajan. Naime, indijski kršćani vode na tisuće obrazovnih institucija, zdrastvenih centara, bolnica, domova za stare osobe, hospicija, raznih tehničkih i poljoprivrednih instituta, centara socijalne pomoći, udruga za samopomoć ženama.  Sama katolička Crkva vodi skoro 15000 škola i koledža, 2000 bolnica te oko 200-ak medija, novina i redovitih publikacija. Valja naglasiti da kršćani Indije ne dijele jednu zajedničku kulturu, one su najvećim dijelom mješavina indijskih, sirijske i europskih kultura.

Kršćani se danas smatraju jednom od najprogresivnijih zajednica u Indiji. Urbani kršćani u velikoj su mjeri pod utjecajem europskih tradicija što se smatra prednošću u poslovnom okruženju urbane Indije; ovo pojašnjava činjenicu da je znatan broj pripadnika kršćanske zajednice  prisutan u indijskom industrijskom sektoru. Kršćanske crkve, rekli smo, vode tisuće obrazovnih institucija koje su doprinijele jačanju kršćanske kulture u Indiji. Također, brojni kršćani u Indiji zauzimaju visoke položaje u državnoj upravi, sudstvu, znanosti. Glavni nositelji kršćanstva u indiji bili su misionari među kojima su najpoznatiji Franjo Ksaverski i Filip Vesdin, a u novije vrijeme veliki doprinos dali su misiomar o. Ante Gabrić i Majka Terezija koja je zbog svog izuzetnog zalaganja u služenju siromašnih, bolesnih i umirućih, 1979. godina dobila Nobelovu nagradu za mir. Osnivačica je reda Misionarki ljubavi sa više od 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta među kojima je i Hrvatska gdje je uvijek bila rado dočekivana. U Vatikanu 2016. godine Majka Terezija proglašena je svetom.

Stvarnost utjecaja Zapada, kršćanstva pa i tehnologije s kraja 18. stoljeća rezultirala je pojavom hinduističkog preporoda i reformističkih pokreta stvorivši značajnu plejadu vjerskih reformatora od Ram Mohan Roya (koji prihvaća kršćansku humanost ali odbija njenu doktrinu)  do Aurobinda Ghosea, Gandhija i Radhakrishnana.

U Indiji danas djeluje nekoliko domaćih misija, prije svega u Tamil Naduu, osnovanih od onih koji su osobno iskusili vrijednost nove poruke i učenja.

Nakon predavanja prof. dr. sc. Davor Pavuna podijelio je sa prisutnima svoja iskustva u susretu sa Indijom u kojoj je često boravio kao znanstvenik, te svoja razmišljanja i iskustva u odnosu sa Svevišnjim.

Po zvršetku službenog dijela, Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva pozvao je na zajedničko druženje uz prigodan domjenak koji je pripravljen prema tradicionalnim božićnim receptima hrvatske kuhinje kao i uz ponudu bogate i  raznolike indijske kuhinje.