“Slaganje i lijevih i desnih, i Bosne i Hercegovine”

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić nazočio je kao izlagač na Okruglom stolu ‘Život, rad i djelo prof.dr. Milenka Brkića’, kojim je obilježena 75. obljetnica rođenja i odana počast i zahvala suutemeljitelju i prvom rektoru ovog Sveučilišta prof.dr. Milenku Brkiću, koji je izabran i za dopredsjednika HKD-a Napredak na obnoviteljskoj skupštini 1990. godine u Sarajevu

Prof. mons. Franjo Topić posebno je istaknuo  širinu prof. Milenko Brkića u “slaganju” i lijevih i desnih, i fratara i dijecezanskih svećenika, i Bosne i Hercegovine.
“To je jedna od velikih odlika ljudi. Trebamo biti širi, a kad prigovaramo, nemojmo biti veći od dragoga Boga. Milenko je bio rođen za lidera, imao je izvanredne organizatorske sposobnosti, znao je razlikovati važno i sporedno, što je vrlo važno. Bio je zadnji ministar u posljednjoj jugoslavenskoj vladi iako su svi znali da je bio vjernik i hrvatski osviješten, a nije slučajno da je bio i ministar u prvoj, demokratskoj vladi, predsjednik HDZ-a, a procijenio je da dalje neće ići…to pokazuje njegov karakter, sposobnost takta s ljudima jer s ljudima nije lako. To je, zapravo, najteži posao”, kazao je mons. Topić.

Međutim, Topić je posebno istaknuo i neraskidivu povezanost Brkića sa Bosnom i rodnom Hercegovinom i Bijakovićima. “Ne razumijem kako netko može suprotstavljati Hercegovinu i Bosnu i to ima samo kod Hrvata. Toga nema kod Bošnjaka i Srba. Ne vidim čemu to treba. Milenko je znao njegovati svoj, a da ne izaziva druge, da stvara harmoniju, da usuglašava naše identitete s drugim ljudima”, zaključio je Topić.

Više o održanom Okruglom stolu možete pročitati na ovom linku .