Napretkova delegacija na Festi Sv. Vlahe i u posjeti drevnom Gradu Dubrovniku

Festa svetog Vlaha – Dan grada Dubrovnika, biskupa koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, posebnim je danom Grada Dubrovnika koja se još od daleke 972. započinje slaviti.

I ove godine je po 1047. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću počastio svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a, a koja je ujedno i jedna od najstarijih i najznačajnijih Festa na našim prostorima.

Na ovogodišnjoj Festi je sudjelovala i delegacija Hrvatskog kulturnog društva Napredak predvođena predsjednikom Napretka mons. prof. dr. Franjom Topićem.

Uz crkvene svečanosti u Dubrovniku je u te dane organiziran i niz svjetovnih manifestacija, namijenjenih stanovništvu i turistima, a istima je nazočio i čitav državni vrh Republike Hrvatske. Festi su nazočili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Treba napomenuti kako je Vlada Republike Hrvatske na svojoj 141. sjednici koja je održana 1. veljače u Kneževu dvoru u Dubrovniku donijela niz točaka važnih za područje čitave Dubrovačko-neretvanske županije i samog Grada Dubrovnika, a koje se ponajprije tiču vodno-komunalne i cestovne infrastrukture.

Drugi dan, trodnevne posjete Gradu Dubrovniku, predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić i predsjednik Stegovnog suda HKD-a Napredak mr. don Luka Brković su koncelebrirali na Svečanom misnom slavlju u dubrovačkoj katedrali a koje je predvodio hvarski biskup mons. Petar Palić. Biskup mons. Palić je u propovijedi istaknuo kako su praktični i teorijski ateizam, vjerska indiferentnost i izbjegavanje pripadnosti Crkvi bili na početku prošloga stoljeća fenomen elita, a kako danas ‘sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija’.

Svečanom misnom slavlju su također nazočili i najviši zvaničnici Republike Hrvatske, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, te mnoge druge visoke zvanice, sa kojima se i predsjednik Napretka prilikom posjeta Dubrovniku i susreo.

Svoj posjet Dubrovniku delegacija Napretka je iskoristila da se susretne i s Upravom Napretkove podružnice Dubrovnik koju predvodi predsjednik mr. Marin Ivanović. Sastanku su pored predsjednika nazočili i tajnica Napretkove podružnice gđa. Marijeta Radić, mr. Ivan Prce i član Uprave dr. don Stanko Lasić. Tom prilikom razgovarali su o radu podružnice, pitanjima koja su bitna za rad podružnice i drugim pitanjima koja se tiču cijeloga Napretka.

Delegacija Napretka kojoj se pridružio i mr. Ivanović, te tajnica Napretkove podružnice u Dubrovniku gđa. Marijeta Radić bila je i u zajedničkom službenom posjetu gradonačelniku Grada Dubrovnika g. Mati Frankoviću.

Gradonačelnik g. Franković je u svom srdačnom prijemu iznenadio sve prisutne svojim poznavanjem rada Napretka, te pokazao kako zna puno toga o povijesti i važnosti Napretka kako u Županiji, Dubrovniku tako i u cjelosti, naglasivši činjenicu kako su u članstvu Napretka uvijek bili najugledniji ljudi iz društvenoga i crkvenoga života, a u čijim redovima se našao i jedan od gradonačelnika Grada Dubrovnika g. Niko Koprivica.

G. Koprivica bio je hrvatski i jugoslavenski političar, poznat kao posljednji gradonačelnik Dubrovnika pod vlašću NDH kojeg su partizani 1945. godine likvidirali na Daksi sa još nekoliko desetaka građana koje su optuživali za “suradnju sa okupatorom”, ali i radi činjenice da je bio u Upravi Napretka.

Mons. prof. dr. Franjo Topić je gradonačelnika, g. Frankovića upoznao o radu Napretka, o zadnjoj Skupštini Društva, godišnjim programima, ali i o sudjelovanju na 13. kongresu Kršćanskoga radničkog pokreta pod nazivom „Osnažujemo vlastiti identitet, preko rada izgrađujemo nadu, u Italiji i u Europi”, a koji je održan u Rimu od 24. do 27. siječnja 2019. godine ali i o mnogim drugim aktivnostima koje Društvo ima.

Gradonačelnik g. Franković je izrazio spremnost da i dalje podržava Napredak, te istaknuo kako će povećati i novčane iznose koji se izdvajaju iz proračuna Grada, ali i na način da će podržati i druge projekte koje HKD Napredak bude imao u području njegovog djelovanja.

Tijekom posjeta gradonačelniku razgovaralo se i o pomoći i podršci Grada Dubrovnika ilijaškom Dubrovniku koji se nalazi kod Ilijaša u blizini Sarajeva, a u kojem egzistira i Napretkova podružnica Ilijaš.

Za one koji ne znaju, Stari grad Dubrovnik je sagrađen na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, tj. ušća potoka Zenika u rijeku Misoču. Grad se nalazi na prirodno terasastom terenu koji se pruža od sjeveroistoka, tj. brda Huma prema jugozapadu i završava se strminom koja pada ka Sastavcima, gdje se već od 1972. godine vadi kamen u kamenolomu na 9. km rijeke Misoče.

Postoje pisanja o Dubrovčanima koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da nastavi podržavati obnovu ovoga važnoga srednjovjekovnoga lokaliteta.

G. Franković je potvrdio i dolazak na proslavu Dana Grada Sarajeva, kom prilikom će posjetiti i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša, ali i Središnjicu Napretka u Sarajevu.

Vrijeme koje je provedeno u ugodnom razgovoru iskorišteno je da se razgovara i o mogućnostima eventualnog donošenja Povelje Kulina Bana u Sarajevo, a koja Povelja se čuva u Dubrovniku, te je gradonačelnik g. Franković izrazio spremnost u pomoći Napretku pri realiziranju navedenog, a koji bi bio nositelj tog projekta.

U svom trodnevnom boravku u lijepom Dubrovniku, delegacija Napretka u sastavu mons. prof. dr. Franjo Topić, mr. don Luka Brković i mr. Marin Ivanović iskoristila je priliku da posjeti i župana Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikolu Dobroslavića koji je zajedno sa zamjenicom župana gđom Žaklinom Marević primio delegaciju u palači Ranjina.

Delegacija je tom prilikom upoznata o načinu rada i životu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tekućim pitanjima i aktivnostima, a što je predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić pozdravio, te iskoristio da čestita  uspješno organiziranje 141. sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj su odobreni i podržani veliki projekti u vrijednosti od oko 4,5 milijardi kuna, a čije će realiziranje u mnogome pomoći županiji na čijem čelu se nalazi g. Dobroslavić.

Tijekom susreta sa županom razgovaralo se i o radu HKD-a Napredak, aktivnostima i planovima koje ima, te je župan g. Dobroslavić također iskazao poštovanje i istaknuo kako cijeni rad Društva, a što je iskazano i na način da se dio stipendija koje osigurava Dubrovačko-neretvanska županija upravo dodjeljuje preko Napretkove podružnice u Dubrovniku.

Mons. prof. dr. Franjo Topić, kao predsjednik HKD-a Napredak, zamolio je župana da još bolje pripazi Napretkovu podružnicu u Dubrovniku, ali i druge podružnice koje egzistiraju i djeluju na području Dubrovačko-neretvanske županije, na što je dobio potvrdan odgovor.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić razgovarao je i sa županom, gradonačelnikom i Upravom Napretkove podružnice u Dubrovniku o tome da se osigura jedna zgrada za potrebe Napretkove podružnice, a u čemu je voljna sudjelovati i Središnjica Napretka.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Topić je prilikom susreta  pozvao župana g. Dobroslavića da posjeti Sarajevo u kojem je i sjedište Društva, na što se on rado odazvao, te je tako preostalo još samo da se usuglase termini županove posjete i da se još ljepše i bolje nastavi surađivati između Društva i Dubrovnika, ali i između dva grada, na čemu je Napredak uvijek vjerno i predano radio.

Napretkova delegacija je u sklopu posjete Gradu Dubrovniku prisustvovala i predavanju ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Grada Dubrovnika i autora knjige ”Sveti Vlaho i njegovi festanjuli” g. Dubravka Kovačevića, a čiji izdavač je Napretkova podružnica u Dubrovniku.

Predavanje pod nazivom ”Dubrovački festanjuli – istine i zablude” je održano u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora, a organizatori događaja su bili Dubrovački muzeji.