Folkloraši HKD-a Napredak Busovača na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH

Kao i prethodnih 23 godine, i ove godine će se održati Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH. Grad domaćin je Mostar, a na Smotri će se natjecati 14 društava iz cijele BiH. Među natjecateljima će ove godine biti i folklorni sastav HKD-a Napredak Busovača koji će predstaviti tradicijske pjesme i plesove Hrvata Busovače.

Kako navodi FENA, Smotra počinje 11. svibnja, u 17 sati mimohodom društava sudionika smotre mostarskim ulicama, nakon čega u 18 sati slijede nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Po završetku službenog dijela smotre održat će se okrugli stol s predstavnicima društava te koncert klape Kontra.

– Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas – kazao je na konferenciji za novinare predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

I ovogodišnja smotra je ocjenjivačkog karaktera što znači da će stručni žiri odabrati predstavnike BiH koji će sudjelovati na smotrama u Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala, smotra Hrvatskog sabora kulture i Brodsko kolo). Državnu smotru izvornog folklora Hrvata u BiH, UHAKUD-a BiH organizira u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Federaciji BiH.