Intervju s predsjednicom Napretkove podružnice u Banjoj Luci

Razgovarao: Anto PRANJKIĆ

Ružica Grozdić Ševarika, predsjednica je obnovljene Napretkove podružnice u Banja Luci. O samom obnavljanju, planovima i projektima govori za naš portal:

Predsjednice Grozdić Ševarika, dobili ste mandat da u idućem razdoblju vodite podružnicu HKD Napredak u Banja Luci. Napredak u Vašem gradu ima dugu i bogatu povijest i tradiciju?

– Velika je čast i odgovornost biti na čelu Napretkove podružnice u Banjoj Luci, koja ima bogatu i slavnu povijest u našem gradu. Naša podružnica je osnovna davne 1906.godine prije spajanja oba društva i prihvaćanja zajedničkog imena Napredak. Banjolučki Napredak je bio jedan od temeljnih stupova razvoja kulture u prvoj polovini prošlog stoljeća u našem gradu. O njegovom izuzetnom radu govori činjenica da je imao objekte u samom gradu kao I u okolnim selima oko Banje Luke, te zasebnu podružnicu tzv. Gospojinsku kuću koju su sačinjavale isključivo žene Banjalučanke. Mi se iskreno nadamo da ćemo nastaviti Napretkovu slavnu misiju.

Koji su to projekti koje ćete pokušati realizirati u idućem razdoblju?

– Imamo mnogo planiranih projekata, značajnih kako za nas banjalučke Hrvate tako za sve građane Banja Luke. Izdvojit ću obilježavanje dolaska Trapista u Banjaluku, u lipnju se navršava 150.godina od njihovog dolaska, zatim obilježavanje datuma rođenja našeg velikana fra Ivana Franje Jukića, nije slučajno što je obnova podružnice započeta u godini 200-te obljetnice od njegova rođenja. Zatim ćemo organizirati i domjenak povodom Božića, to bi trebao biti jedan gala kulturni događaj s izložbom i glazbenom pratnjom.

Bili smo nazočni promociji knjige “Vjera i kultura” prof. dr. Franje Topića i koncerta upriličenog u župnoj crkvi. Uistinu dojmljiva organizacija?

– Dosad u ovom kratkom vremenu koliko djelujemo, imali smo dvije manifestacije i to u jednom danu, što nije bilo ni malo lako iznijeti ali smo uspjeli. Bila je to promocija knjige prof. Topića “Vjera i kultura” kao i svečani koncert povodom Uskrsa u suradnji s Napretkovim kulturnim centrom iz Zagreba a pod pokroviteljstvom Središnje uprave. Mogu reći da pohvale stižu sa svih strana. U našem gradu je u subotu 11. svibnja 2019.godine održana XVIII proširena sjednica Središnje uprave. U novijoj povijesti HKD Napredak, to je prvi put da je sjednica Središnje uprave održana u Banjoj Luci, tako da je to za nas povijesni trenutak. Iskoristit ću ovu prigodu i zahvaliti profesoru Topiću I članovima Središnje uprave, što su nam pružili priliku da naš grad bude domaćin ovog događaja. Banja Luka je otvoren grad s urbanim štihom s dosta neiskorištenog potencijala i meni kao rođenoj banjalučanki je stalo da banjolučki višenacionalni mozaik obogatim kamenčićima kulturne baštine hrvatskog naroda.

Veliki je broj intelektualaca koji žive i rade u Banj Luci. Hoće li u Napretku biti mjesta za takve ljude?

– Banjalučki Napredak je otvoren za sve. Dobro su nam došli svi ljudi s konstruktivnim prijedlozima i dobrim idejama, što sam i posebno istakla u svom govoru na obnoviteljskoj skupštini podružnice.

Za ovo malo vrijeme kako ste obnovili rad daju se primijetiti spremnost i odlučnost za velike stvari. Vidi se zajedništvo.

– Mi smo u nepuna tri mjeseca od obnove pokazali da volje i energije ne nedostaje. Sastav uprave podružnice čine mlađi ljudi, izuzev gospodina Štefana Josipovića čije godine i iskustvo jako cijenimo. Svi se međusobno dobro poznajemo, a spoj mladosti i iskustva je dobitna kombinacija. Nadam se, da ćemo uspješno nastaviti voditi plemenitu Napretkovu misiju, da na temeljima kulture spajamo sve ljude dobre volje.