Dejan Nemčić u Sarajevu nije budio lava, ali je probudio lavinu emocija

U prepunom amfiteatru Mladen Deželić na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 14.5.2019. godine desila se eksplozija sinergije Sarajeva i Zagreba, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, mladog i perspektivnog profesora geografije g. Dejana Nemčića i slušatelja predavanja.

U kišno popodne u Sarajevu, kada se svi žurno vraćaju svojim domovima, kada se u okolnim gradovima Bosne i Hercegovine uslijed obilnih padavina izlijevaju rijeke, a meteorolozi na planinama najavljuju svibanjski snijeg, na sarajevski aerodrom je sletilo nasmijano, motivirano i nadasve inspirativno lice mladog Dejana Nemčića.

Energično, kako samo on zna, pun pozitivnih misli i razmišljanja u neizrecivom iščekivanju predavanja pod nazivom „Hakuna Matata” – od puta po Africi do osmog kontinenta – Virtualno putovanje svijetom na satovima geografije, koje je profesorima, studentima i svim ljudima dobre volje organizirao i poklonio HKD Napredak u suradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, uputio se najprije na BHRT1 gdje je multitalentirani mladi profesor u jednom dahu u studiju sa voditeljicom i urednicom emisije „Razglednica“,  gđom Vanjom Iličić slušateljima prenio samo djelić impresivnih doživljaja koje je imao kako na svome putu po svijetu, osobito u Africi, tako i na onim virtualnim putovanjima na koje svakodnevno odlazi sa svojim učenicima. Njegovi učenici putuju bez ijedne potrošene kune.

Pričao je g. Nemčić o virtualnom buđenju lava u Africi, Masai plemenu uz čije obrede je skupljao snagu za osvajanje Kilimandžara, ozarenim licima kako afričke djece kojoj je poklonio svoju dušu na čuvanje, skrivenu u najljepšim predjelima ovog vrelog kontinenta, tako i o svojim učenicima, herojima, onima koji su iscrtavanjem karata svijeta i akcijom „Jedan medo, jedan život“ uz g. Nemčića spasili brojne živote, toga zbog svoje ljepote i bogatstva kroz vijekove paćenog kontinenta.

Bio je to samo uvod u ono što je slijedilo. Nasmijan i ozaren, inspirativnim pitanjima voditeljice vraćen u sve svoje avanture, bio je spreman za prvo sarajevsko predavanje.

Skroman, sretan i zadovoljan, nesvjestan svoje veličine, jer humanosti za njega nikada malo, ležerno je ušetao u hol sarajevskog Univerziteta, najprije susrevši se sa g. dr. Rankom Mirićem prodekanom za nastavu i znanstveno-istraživački rad, potom višim asistentom g. Borisom Avdićem, a onda i sa svakim dragim licem koje je odvojilo svoje vrijeme da sa Dejanom zaboravi kišne oluke, dnevnu rutinu i za ovo doba godine ljuto sarajevsko vrijeme i prepusti se slobodno i bez straha oluji emocija koja je iz minute u minutu kuljala i jačala.

Vrata amfiteatra su se zatvorila, na platnu iza njega su se počele nizati slike, velikodušno je pred sarajevsku publiku pružio najljepši i najgizdaviji sag svojih uspomena, na kojem su se prelijevale boje od sive do one najsvjetlije, otkrio svoje želje, strahove, nadanja, težnje, misli, ideje, načine na koje su se rađali, ovi sada već veliki projekti proizašli samo iz želje da on sam bude promjena koju želi vidjeti.

Među publikom se na trenutke znao prolomiti smijeh, a na trenutke su se već brisale suze.

U svom emotivnom prenošenju impresija iz Afrike na čije zalaske sunca će se iznova i iznova vraćati, upijati ljepotu koja se ne može opisati riječima, pričao je o mnogo toga.

Želio je reći što više ovaj mladi Dejan Nemčić, profesor zemljopisa iz Zagreba i veliki humanitarac, dopredsjednik PD Napredak – Stjepan Planić, te član HKD-a Napredak i još jedan slobodno možemo reći slavni stipendist HKD-a Napredak, koji je zbog svojih uspješnih projekata često gostovao na nacionalnim televizijama.

G. Nemčić je dobitnik nagrada Ponos Hrvatske za 2016. godinu, nagrade Učitelj heroj i Bolja Hrvatska za 2017. godinu, začetnik projekta “Uživo sasvih kontinenata”, posljednjih nekoliko godina ljeta provodi volontirajući u afričkim školama, te putem udruge “Možemo zajedno” čiji je i predsjednik, prikuplja donacije za lijekove protiv malarije i za izgradnju nove škole u Africi za siromašnu djecu.

Diljem Hrvatske, a sada već i Bosne i Hercegovine drži motivacijske govore za mlade i predavanja o zemljopisu. Za Školsku knjigu priprema nove udžbenike  iz geografije u kojima se obrađuje tematika voda. Gost je i predavač u mnogim zemljama svijeta, od Amerike do Azije i u svom bogatom opusu, baš ovog svibanjskog predvečerja raširio je svoje ruke i svom snagom zagrlio sarajevsku publiku, pridobio je otvorenošću i iskrenošću, jer u Sarajevu se smo tako može.

Govorio je g. Nemčić o puno toga, neprevedivog u riječi i neopisivog, a što možete čuti samo ukoliko odlučite odvojiti svoje vrijeme i poslušati jedno od njegovih predavanja, najavio je i obilježavanje tjedna Afrike u Zagrebu koji se u cijelom svijetu obilježava u povodu događaja iz 1963. godine kada su vođe 30 nezavisnih afričkih država u Etiopiji osnovali Organizaciju afričkog jedinstva (OAU), ali i svom ponovnom pohodu u njegov drugi dom u kojem ga čekaju uvijek nasmijani mališani, koji nikada nisu vidjeli svoj odraz u ogledalu, niti su svjesni ljepote koja izbija iz njihovih malih tijela, ali ogromnih duša, mališana kojima je uljepšao svakodnevnicu i uspio kroz obrazovanje otvoriti prozor u bolji i ljepši svijet.

Čekaju oni svoga „Dedžana“, kako ga zovu, ponovno će mu pjevati pjesme na hrvatskom jeziku, ponovno će se družiti svakoga jutra i visjeti po njegovom vratu i velikodušnim rukama dok ih bude pratio u školu i grliti ga najiskrenijim ručicama. Ponovno će “Dedžan” živjeti Hakuna Matatu.

Sarajevska publika nije budila lava u Savani, ali je pokrenula lavinu emocija koje su kulminirale višeminutnim najjačim pljeskom koji je pljuštao skoro kao afričke kiše u kojima je znao uživati g. Nemčić. Pokrio je lice rukama na kraju g. Nemčić, poklonio se svim starosnim dobima koja su ispunjavala amfiteatar i dopustio i Sarajevu da sniva s njim njegov san.

Otišao je za Zagreb u rano jutro sljedećeg dana, zaradio je kartu za novo virtualno putovanje sa svojim učenicima za taj dan i obećao kako će ponovno doći.

Hakuna Matata veliki čovječe! Sarajevo te s nestrpljenjem ponovno očekuje i želi s tobom živjeti tvoj san!