HKD Napredak Zadar organizirao pjesnički memento za akademika Antu Stamaća

“Vječnost na plavetnom žalu”, naziv je pjesničkog mementa koji je jučer održan povodom 80. obljetnice rođenja akademika Ante Stamaća koji je preminuo u 78. godini života koncem 2016. godine.

Ovaj program svojevrsni je hommage našem dragom Zadraninu, profesoru, enciklopedistu, pjesniku i teoretičaru književnosti koji nam je ostavio toliko toga u nasljeđe i iz čijeg rada možemo mnogo baštiniti, kazala je dopredsjednica HKD Napredak Zadar prof. dr. sc. Vanda Babić.

Sjećanje na ovog pjesnika, teoretičara književnosti, esejista, prevoditelja i redovitog profesora na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zadar.
U Koncertnoj dvorani Kneževe palače okupili su se poštovatelji i kolege akademika Stamaća, kao i studenti kroatistike, i uz prigodni program prisjetili se velikog doprinosa koji je ovaj intelektualac dao hrvatskoj književnosti i kulturi, kao i razvoju mnogih hrvatskih znanstvenih i kulturnih instutucija.

– Ovaj program svojevrsni je hommage našem dragom Zadraninu, profesoru, enciklopedistu, pjesniku i teoretičaru književnosti koji nam je ostavio toliko toga u nasljeđe i iz čijeg rada možemo mnogo baštiniti, kazala je dopredsjednica HKD Napredak Zadar prof. dr. sc. Vanda Babić, ujedno moderatorica ovog programa sjećanja.

– Ante Stamać naučio nas je puno, ali prije svega kako biti i ostati čovjek jer je sam prošao težak put, ali je uvijek svjedočio čovjekoljublje, istaknula je još prof. dr. sc. Vanda Babić, dodajući da je Stamać bio i violinist, stoga je njegov rođendan proslavljen glazbenim programom u kojem su sudjelovali učenici i profesori Glazbene škole Blagoje Bersa, a Stamaćeve pjesme recitirao je glumac Joško Ševo.