Zaklada

skrinjica

Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je davne 1902. godine s plemenitim ciljem stipendiranja i pomaganja đaka i studenata. Od utemeljenja pa do 1949. godine kad su ga komunističke vlasti zabranile, Napredak je odškolovao oko 16.000 đaka i studenata. I nakon obnove 1990. godine osnovna djelatnost Napretka je ostala pomoć studentima. Od obnove do danas je Napredak stipendirao i pomogao oko 2 600 studenata. U Napretkove stipendiste se ubrajaju mnoge poznate osobe, kao što su nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, Nikola Šop, Ivo Padovan, Ismet Mujezinović …

No, Napredak u ovom modernom vremenu ide i korak dalje, osniva sveučilište. Osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta, kao jednog od trenutno najvećih projekata Napretka, podržala je Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosna srebrena. Sveučilište pruža mogućnost mladim da nakon svog europsko-orijenitarnog školovanja budućnost ne traže nigdje izvan granica Bosne i Hercegovine nego svoje znanje iskoriste za dobrobit svoje domovine.

Osnivanjem Vrhbosanskog sveučilišta osnovana je i Napretkova zaklada za Sveučilište i stipendiranje, koja bi ne samo pomogla uspješnom radu Sveučilišta, nego bi i dalje stipendirala marljive studente.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je također javni poziv vjernicima, domoljubima i rodoljubima da podrže rad Napretkove zaklade za sveučilište i stipendiranje. U svom pozivu između ostalog ističe: „Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosna Srebrena, svesrdno su podržale inicijativu za osnivanjem Sveučilišta koje treba svojom kvalitetom, stručnošću profesora i nastavnih planova, obrazovati nove kadrove, ali što je posebno važno i pomoći da naši mladi i obrazovani ljudi ostaju u Bosni i Hercegovini. Vrhbosansko sveučilište je na određeni način nastavak Katoličkih školskih centara. Osnivanje ovog Sveučilišta na tragu je naših napora i nastojanja da mladi ostanu i žive u našoj zemlji, a uvjeren sam da je to cilj svih Hrvata i drugih naroda u BiH. HKD-u Napredak je povjereno da to uz naše predstavnike operativno realizira i već je velik dio procesa završen. U svrhu osiguranja što bolje budućnosti Sveučilišta osniva se Zaklada koja će pratiti i biti glavni oslonac za normalno funkcioniranje Sveučilišta i pomaganje studentima stipendiranjem. Samo ulaganjem u mlade jamčimo našu sigurniju budućnost i svatko tko imalo drži do svog nacionalnog i vjerskog identiteta, ali i opće ljudskih vrijednosti, treba podržati rad Sveučilišta i Zaklade. Zato i na ovaj način i ja, kao vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kao što su to činili i moji prethodnici blage uspomene nadbiskupi Josip Stadler i Ivan Šarić želim potaknuti sve koji su dobroga srca da se odazovu i ugrade dio sebe u ovaj izrazito važan projekt. Prikupljajte novac po župama, promičite projekt i kod onih koji mogu dati i veće donacije. Čineći dobro drugima prije svega činimo dobro sebi“.

Pozivamo Vas da budete jedan od utemeljitelja, zakladnika i dobrotvora Zaklade uz riječi pjesnika Domjanića: „Mnogom je Napredak pružio pomoć, zato nek’ ime se njegovo zlati. Narod ga neće zaboravit nikad: od svih mu hvala! I Bog nek’ mu plati“!

Prilog sa naznakom „za Zakladu“ možete uplatiti na žiro račune:

RAČUN U KONVERTIBILNIM MARKAMA:

HKD Napredak – Fond Ivo Andrić – Vladimir Prelog
1549995000412521
Intesa SanPaolo banka d.d. Sarajevo

DEVIZNI RAČUN:

HKD Napredak
53371200-400700
S.W.I.F.T. UPB KBA 22
Intesa SanPaolo banka d.d. Sarajevo